Marius Ziskas ’Portur’: En brusende og helstøbt fortælling fra Nordatlanten

Marius Ziskas nye album, ‘Portur,’ der udkommer den 15. juni, er uden tvivl bandets hidtil mest helstøbte album. Marius Ziska har formået at forny sit udtryk, uden at give slip på deres karakteristiske og anmelderroste, nordatlantiske sound.

Efter succesen, som Marius Ziska fik med albummet Home/Heim, hvor halvdelen af sangene var på færøsk, tog bandet en beslutning om at deres kommende album udelukkende skulle synges på færøsk. Det er den færøske lyriker, Hans Jacob Kollslíð, der har skrevet alle teksterne på det nye album, ligesom han leverede de færøske tekster til Home/Heim,

Hans Marius Ziska, sangskriveren og frontmanden i bandet Marius Ziska, har arbejdet tæt sammen med Hans Jacob Kollslíð omkring de grundlæggende melodi- og tekstdele, og siden er det hele arrangeret til en helstøbt fortælling i fællesskab af alle medlemmer af bandet.

Albummet, eller musikfortællingen Portur, der både betyder port og porte oversat til dansk, er skabt ud fra den grundlæggende idé, at mennesket eksisterer med en indre virkelighed og en ydre virkelighed, med de fem sanser som porte imellem disse to virkeligheder. Albummet er derfor en slags koncept-album, hvor fællesnævneren for sangene er, at de alle på en eller anden måde drejer sig om menneskets forholden sig til de sanseindtryk, det bliver udsat for i en ofte kompliceret senmoderne verden.

Det komplekse, moderne menneske

Sangskriverne har bestræbt sig på at belyse den kompleksitet, der ligger i at være et moderne menneske, og derfor er nogle sange fredfyldte og drømmende, mens andre er mere spørgende og mærket af frustration. I sangen Góðvarin mynd (Naivt billede) bliver der f.eks. sat fokus på ønskedrømmen om en verden, hvor der er uskyld og fred, og enhver har mulighed for at være lige den, man vil, mens der i sangen Vald (Magt) bliver sat fokus på, at der er en stor del af menneskeheden, der bliver kontrolleret af nådesløse herskere, pengegriskhed osv. Og, fordi magt ofte opererer i det skjulte, måske endda uden at være klar over det selv.

Et ambitiøst projekt – tekstligt og musikalsk

Portur er et ambitiøst projekt, både når det kommer til det musikalske og det tekstlige udtryk. Albummet er produceret af Mikael Blak, der sammen med bandet har skabt et meget moderne og alligevel eksperimenterende udtryk. Det skaber, sammen med det færøske sprog, og Hans Marius Ziskas fortræffelige stemme, et helt unikt album, som bør overgå selv de største forventninger.

Det er Fred Ruddick, der har mixet albummet, og den legendariske tekniker, Greg Calbi fra New York, har stået for mastering.

Lyt med her:

http://phonofile.link/marius_ziska_portur