Ny EP “Turn” – af Wenøe & Whates

Inspireret af rummene i to adskilte verdener, og duoens musikalske bånd, er musikken farvet af beton, glas, græs og himmel. Som drager fanget i vinden - tøjrede og alligevel frit svævende.

”Turn” er en samling af tre genfortolkede sange fra danske Ida Wenøe og skotske Samantha Whates´ bagkatalog plus en helt ny sang – Safe & Sound. Den blev skrevet af Whates som en følelsesmæssig respons på en nærdødsoplevelse, som Ida Wenøe var ude for i foråret 2021.

Produceret på afstand i hver sit hjemmestudie i København og London med brug af feltoptagelser fra Berlin, har de skabt filmiske landskaber og formet sangene til helt nye kompositioner.

Inspireret af rummene i to adskilte verdener og deres musikalske bånd er musikken farvet af beton, glas, græs og himmel, som drager fanget i vinden. Tøjrede og alligevel frit svævende.

Den første sang på EP´en er ”Lyla” skrevet af Wenøe. Den føltes som det perfekte valg til Turn, da idéen til nummeret blev undfanget, da de to mødtes for første gang i 2015 ved vandet under et sangskriverophold i Summerset.

”Jeg er særligt vild med, at vi på en måde er indvendigt forbundne gennem denne sang, og jeg forestillede mig allerede dengang, at Samantha skulle synge den sammen med mig,” siger hun.

Verdens længste rumklang?
Efter måneders parallelle co-produktioner i deres respektive hjemmestudier, mødtes de to i sommeren 2021 endelig igen i virkeligheden i en søgen efter ”den perfekte rumklang”, som Ida engang havde fundet på Teufelsberg, da hun boede i Berlin for år tilbage. Løftet om at kunne åbenbare den længste rumklang hun nogensinde havde hørt var den ultimative lokkemad for Samantha, som er lidt af en nørd, når det handler om at finde locations til indspilninger.

Teufelsberg (djævlebjerget) var en amerikansk lyttestation under den kolde krig som blev bygget ovenpå 100.000 kubikmeter murbrokker fra 2. verdenskrig. Men drømmen ramte virkeligheden hårdt, da de på toppen mødte horder af instagrammere og weekend-turister, betalingsautomater til entrebilletter og boder til ølsalg. Det var ikke længere Idas gamle minde om et forladt tårn med verdens længste reverb. Selve tårnet, hvor de troede de skulle indspille var forseglet med plader af sikkerhedshensyn, men tilsidst lykkedes det dem at finde et afsides sted væk fra alle de andre gæster – et bælgmørkt rum med et gelænder på den ene side, hvor optageren kunne stå. Og der sang de så den sang igen, som havde forbundet dem for så mange år siden.

”Guerilla recording”
“There’s a magic that this kind of guerrilla recording has,” siger Samantha Whates, som ved, hvad hun taler om. Hendes seneste album ”Waiting Rooms” er nemlig indspillet i både forladte og fungerende ventesale på  togstationer, færgeterminaler og hospitaler, hvor hun gik ind og trykkede ”record,” uanset om rummet var tomt, eller om der kom andre forbi. Hendes idé har hele tiden været at fange de fortællinger og mennesker, som er i rummet nu, og om muligt fange noget af det, som har passeret gennem rummet i tidens løb.

Det må siges at være en tilgang, der klæder de to sangere og sangskrivere godt på “Turn.” Man hører tydeligt det naturlige rum i optagelserne, og det giver liv og luft.

Ud over Lyla og Safe & Sound indeholder “Turn” sangene ”Underligt forlegen” og ”3 Miles Left”.

Se musikvideoen til Lyla her: https://www.youtube.com/watch?v=02DW5OGReYc

Lyt til hele EP´en her: https://lnk.to/_turn

EP udgivelsen følges op af en længere koncertturné i Danmark og England: https://gig.to/iwswtour

Ida Wenøe:
https://idawenoe.com

Samantha Whates:
https://samanthawhates.bandcamp.com/

— — —

Mere om Ida Wenøe

Ida Wenøe vandt i november sin første Danish Music Award som "Årets Rootsnavn 2021. Hun har turneret vidt og bredt de senere år og udgivet to anmelderroste album ”Time of Ghosts” (2015/2017) og ”The Things We Don´t Know Yet” (2019), som har givet en del opmærksomhed i England, der har taget Wenøes Nordic Folk Noir-udtryk til sig. Hun udgav i august 2020 singlen "One Step", som hun selv indspillede og fik mixet af den Grammy vindende amerikanske producer Tucker Martine (REM, Suffjan Stevens, Decembrists). Singlen fik airplay på både P6 Beat, BBC 6 Music og en lang række mindre stationer. Vinteren 2021 bød på et nyt samarbejde med den svenske producer Tobias Fröberg, som bla. har produceret nogle af Wenøes yndlingsplader med norske Ane Brun, og den 21. maj udkom singlen "Echoes" - igen til virkelig flotte omtaler i Danmark, England og Tyskland og landsdækkende airplay på både BBC 6 Music og DR.

Mere om Samantha Whates

Med skotske rødder og genplantet i Londons muld i sine teenageår er Samantha Whates en kosmopolitisk kelter med lige dele beton- og hedelandskab i sin musik. Hendes sange kan tage udspring i alt fra små samtaler over frokostbordet over naturens små mirakler til fortællinger om knuste hjerter, der gradvist heler. Alle afkroge af menneskelige oplevelser inddrages og leveres med Whates´ umiskendellge skotske accent i sange, som spejler virkeligheden og dens eksistenser. “Cannot be praised highly enough” - Folk Radio UK. “Prepare to be captivated” – Fatea. "The most beautiful album…” - Bob Harris, BBC Radio 2. “Just gorgeous” - Tom Robinson, BBC 6 Music. “I love her voice” - Dolly Parton.

— — —