Nyt Kajsa Vala album: Stærke guitardrevne sange ­– og en baby på armen

Nu udkommer Kajsa Vala’s nye album ’Tomorrow is not Lost,’ og samtidig lyder startskuddet til en omfattende, dansk efterårsturné.

Albummet er blevet indspillet sideløbende med en lang række koncerter, og bandet har derfor bragt en smittende live-energi med ind i studiet. De har haft travlt siden årets SPOT-optræden, der blev rost til skyerne af en enig musikpresse:

”Det var en kæmpe milepæl – vi spillede for et fantastisk publikum i en stort set fyldt Scandinavian Sal lørdag eftermiddag – det var en helt magisk oplevelse. Jeg var blevet glad hvis der havde været 40 mennesker, og så var der vel nærmere 800-1000. det var vildt,” lyder det fra Kajsa Vala.

Søgen efter fundament og rødder

Den nye plade er optaget i Feedback Studiet med Magnus Vad, som også har mixet. Det er en plade, hvor Vala spiller meget elguitar i forhold til tidligere, og sangene tager afsæt i, hvad der rører sig i en person, der er relativt nybagt mor og udøvende musiker med mange dage væk hjemmefra. De går i clinch med en bred vifte af ting fra frygt, stress og bekymringer til håb og kærlighed og er samtidig en slags søgen efter fundament og rødder.

”Jeg skriver mine sange i små huller i hverdagen. Jeg går og finder små idéer hele tiden, som jeg skriver ned eller optager på telefonen. Og så har jeg nogle sessions med mig selv, hvor jeg sidder med de bidder og skriver dem sammen og redigerer,” siger hun.

Et kæmpechok og en baby på armen

Albumtitlen er hentet fra teksten til sangen ”Poet’s Fire,” som blev skrevet, efter at Donald Trump blev valgt som præsident. Vala var gået i seng den aften med en fast tro på, at Hillary ville vinde, men sådan gik det som bekendt ikke.

”Det var et kæmpechok at vågne op til den nyhed, ligesom det var for mange andre. Der begyndte at komme sms’er fra vores amerikanske venner, der var helt ude af den og bange og kede af det. Det satte gang i en masse tanker. Jeg sad bogstavelig talt med min lille, seks måneder gamle baby i armene, og med tårer i øjnene skrev jeg den første linie: Mothers and fathers hold your children tight tonight. Det lyder som en kæmpe cliché, men det var sgu sådan, det var,” forklarer hun.

”Terapeutisk guitar-smadder”

Den nye plade er meget elguitar-drevet, fordi Kajsa Vala havde lyst til at give mere plads til den side af sig selv i studiet denne gang. Og selv om hun troede, at fx ”Poet’s Fire” var en stille akustisk ballade, ville den et helt andet sted hen, når det kom til stykket.

”Der er så mange følelser i det nummer, så jeg havde lyst til, at den skulle have noget guitar-smadder, sådan helt terapeutisk,” afslører hun og vender tilbage til, at live-energien fra scenen er noget, som bandet bevidst forsøger at genskabe: ”Vi starter som regel med trommer og bas sammen med mig og min guitar. Så det får den live-energi, som jeg synes er så fed med bandet.”

Magisk krydsfelt

Det er dette magiske krydsfelt mellem live-lyd og studiets kreative ramme, som Kajsa Vala hele tiden jager. Orkestret skal høres live, men skulle man ikke have mulighed for det, kommer studieproduktionerne altså helt tæt på samme nærværende lyd. Og ambitionerne lige nu er endnu mere af det samme:

”Min plan er bare at blive ved med at lave musik, så længe jeg har noget på hjerte, og fordi jeg ikke kan lade være. En stor del af det er at spille live, og forhåbentlig kan det blive for flere og flere mennesker, at vi optræder” siger sangskriveren.

Find albummet her:

https://song.link/embed?url=spotify:album:2KDVKc2EkqgmLfmjfw8U03

Kajsa Vala besøger følgende byer live i forbindelse med det nye album:

25.10 Musikrampen, Silkeborg
03.11 Pavillonen, Grenå
10.11 Hønsehuset, Aabenraa
15.11 Fermaten, Herning
16.11 Tobaksgaarden, Assens
17.11 Turbinen, Randers
22.11 Det Musiske Hus, Frederikshavn
23.11 Tøjhuset, Fredericia
24.11 Bygningen, Vejle
29.11 Horsens Ny Teater
30.11 Spillestedet Thy, Thisted
01.12 Ideal Bar, VEGA, Kbh
05.12 Folkets Hus, Struer
06.12 Musikhuset, Aarhus

Om Kajsa Vala:

Dansk / islandske Kajsa Vala er en vidunderlig blanding af rock, folk og country, men også med en snært af nordisk melankoli over sig – referencerne tæller alt fra Sheryl Crow til Lucinda Williams, Emmylou Harris og Patty Griffin. Hun er en rasende dygtig guitarist, som håndterer alt fra dobro til elguitar, og stemmen er stærk og sårbar på een gang.

Live har hun et fabelagtigt velspillende band, der vinder nye tilhørere overalt hvor de kommer frem. Kajsa Vala spillede en meget vellykket DK tour i foråret, og deres koncert på SPOT i maj måned fik 5 flotte stjerner i GAFFA.

www.kajsavala.com